Renovering av bastun 2020

Under 2020 påbörjades en större renovering av bastun.

Bastun lockar många användare en normal sommar, och ibland blev det för trångt och gemytligt i den gamla bastun. Med 12 sittplatser och 5-6 ståplatser och kanske 30-40 besökare så fick man basta i omgångar.

Tack vare, eller kanske på grund av, att pandemin drabbade världen och vår strandbastu var tvungen att stänga ned sin verksamhet, så kunde en idé om att förstora bastun sättas i verket. Det hade länge funnits en tanke att ta bort en skrymmande trappa upp till vinden och istället göra bastun nästan dubbelt så stor. Bastun var också i övrigt i behov av en renovering, med ett duschrum som var mer än 20 år gammalt och slitna ytskikt i omklädningsrummen.

Sagt och gjort: Hösten 2020 började bastun rivas inifrån och en ny bastu kunde ta form. Vatten och Avlopp drogs om både in i huset och inuti huset. All gammal el demonterades och en ny elinstallation byggdes upp med moderna komponenter. Varmvattenberedaren på 500 L revs ut och återmonterades i andra änden av huset, alla fönster och dörrar, som sedan länge hade passerat sitt bäst-före datum ersattes med nya. Det lades ett nytt klinkergolv i toaletten som fick också nytt porslin. Duschrummet revs ut fullständigt, och ett nytt byggdes upp med ny våtrumsspärr, matta och väggar. Avloppsbrunnarna bilades ut och flyttades och nya duschar, 3 istället för 2 installerades. Och sist men inte minst, basturummet förstorades och har nu 22 sittplatser, flera med en fantastisk utsikt genom panoramafönstret ut över sjön. Arbetet utfördes av ett 10-tal frivilliga ”bastugubbar”, alla med olika kunskaper och färdigheter. El, VA, våtrumsytor och lite utvändiga murningsarbeten givetvis med proffs, men snickeri, golvgjutning, klinkerläggning och måleri under nästan 1000 arbetstimmar på helt frivillig bas.

Allt detta bekostades från flera håll. Dels ur kassan hos ägaren Föreningen Ljugarn, dels genom sponsring i form av pengar och material av lokala företagare, vars logotyper ni ser på hemsidan. Gynna dem gärna, de är goda människor och bra företag!

Men det största ekonomiska bidraget kom ändå från hundratals privatpersoner som värnar om vår strandbastu. De skänkte stora belopp som i slutänden möjliggjorde att renoveringen och ombyggnationen kunde ros iland. Stort tack till alla dessa snälla människor. Vi hoppas att ni kommer att njuta av resultatet av era gåvor!

Kontakt