Vår fina bastu behöver skydd mot väder och vind! Vi behöver din hjälp att göra det!

Under pandemiåren 2020-21 så genomgick bastun en övergripande ombyggnad och renovering invändigt. Vi byggde ett nytt basturum, nytt duschrum och uppfräschade toalett och omklädningsrum. Och det blev riktigt fint! Tyvärr fanns inte pengarna, tiden eller orken att göra detsamma med utsidan, då. Men nu har vi samlat energin att gå igång igen. Och göra huset lika fint på utsidan som det är på insidan!

Alla kan se att fasaden inte längre är kritvit. Den skiftar i olika gråtoner, i röda genomslag av kalken och det saknas puts på sina ställen. Vi har också puts som har lossnat från fasaden och hänger löst. Det här måste vi ordna till! Inte bara för att bastun skall se fin ut, utan för att skydda huset från väder och vind!.

Väggarna i det gamla huset byggdes på 20-talet och delvis på 40-talet. När vi byggde om basturummet så kunde vi konstatera att materialet i ytterväggen inte var av högsta kvalitet. Man har helt enkelt tagit vad som fanns till hands vid tillfället. 

Konstruktionen har stått pall i snart 100 år, så det fungerade uppenbarligen, men huset behöver ett yttre skydd. Om fasaden vittrar och väggens yttre skydd försvinner, så kan vatten och vinderosion göra stor skada.

Därför kommer vi nu under hösten att låta huset genomgå en fullständig utvändig make-over. Gammal lös pust skall knackas ned, väggarna putsas upp igen och en spri-puts, vit och fin läggs utanpå alltihopa. Allt trä skall målas; vindskivor och takfot vita, och de runda fönstren i samma bruna nyans som de har idag.

Arbetet med fasaden sker med en inhyrd firma, det krävs både kunskap och handlag för ett sådant arbete. Men målningsarbetet gör vi själva i arbetslaget för bastun, samma gäng som gjorde den invändiga renoveringen.

Men detta kommer att kosta pengar. Vi har fortfarande lite på kistbotten i bastuns kassa. Och ägarna i form av Föreningen Ljugarn har lovat att hjälpa till. Men det räcker inte. Vi siktar på en budget runt straxt under 100’000 Kronor totalt, med allt arbete och material, och därför ber vi om din hjälp med ett bidrag.

Använd gärna QR-koden här för att bidra med valfritt belopp, eller skriv in numret och ange att det är pengar för fasadrenoveringen. Alla som skänker en slant, kommer att bli hedrade med sitt namn här på hemsidan. Och för alltid bli ihågkomna som de som bidrog och räddade bastun från yttre förfall!

Privata sponsorer

Christer Niklasson

Tom Greyer

Inge o Barbro Telander

Ewa Wickenberg

Birgitta o Jocke Zdolsek

Martin Blix

Fredrik Fornstad

Kerstin Wennberg

Nils-Erik Tudén

Sören Hilding

Erwin Theimer

Per-Gunnar Jönsson

Göran Wahlström

Mats Ola Ericsson

Erik Jonsson

Harri Urhonen

Thomas Kvaernå

Birgitta Wester

Anders Ardin

Emma Persson

Torbjörn Nilsson

Erica Tjerneld

Lena Dyberg

Johnny Persson

Thomas Tammilehto

Inga-Britt Stenberg

Wilhelm Lünning

Curt och Gunnel Balck

Mikael och Marianne Nyman

Kurt Svensson

Ulrika Runge

Erland Pettersson och Caroline Ankarskjöld

Emanuel Lindelöf Dauchez

Peter Norman

Henrik Tunell

Björn Hagerman

Päivi Jattu

Siv Margareta Lindgren

Martin Börresen

Christina Ditt

Familjen Svärdström

Anders Lööf

Annika Hanberg Wiklund

Stefan Hansson

Gunnar von Heijne

Bodil Källtoff

Björn Klämming

Bengt Andersson

Ebba Dahlström

Pär Johansson

Lena Rönnestig

Arja Ekholm

Björn Walter Kristiansson

Ulf Veikko Sjödin

Peter Grahm

Emilie Hagenfeldt

Annica Nilsson

Birgitta von Heijne

Eric Hoh

Inga Maria Schill

Kennet Ahlvin

Ingegerd Lundkvist Ardmar

Bo Lindquist

Peter Larsson

Karin o Clipper Banck

Kersti Lord

Pirra o Margareta

Ann Svinhufvud

Robert Murath

Robert von Krusenstjerna

Leif Bengtsson

Kent Larsson & Solan Björklund

Rickard Gustafsson

Alf Ehinger

Lena Dahlgren

Solveig Werner

Kontakt